Tips & Onderhoud Servies

Tips & Onderhoud serviesgoed, zo blijft je servies lang mooi!

Serviesgoed gebruik je gedurende een dag misschien wel het vaakst van al je spullen. Van een snel ontbijt, een uitgebreide lunch of een gezellig diner tot een lekkere kop koffie of een dampende beker thee. Uiteraard wil je dat je favoriete servies nog lang meegaat. Met deze tips is het onderhoud blijft het zo lang mogelijk mooi.

Hoe komen die grijze strepen op mijn servies? 

Helaas kan het voorkomen dat bij gebruik van het serviesgoed grijze bestekstrepen ontstaan. Er zitten geen echte krassen in het glazuur maar op het glazuur. Doordat metaal een reactie kan geven op je servies, kunnen grijze strepen op je borden zichtbaar worden. Dit komt doordat je met een bot mes (of vleesbestek) op een geglazuurd bord snijdt. We raden je aan om altijd een snijplank te gebruiken om lelijke krassen op je borden te voorkomen.

Mocht je toch strepen op je borden of in je schalen hebben, kun je dit gelukkig weer mooi schoon krijgen, en hierbij een aantal tips om het te voorkomen, en te verwijderen mocht dit gebeuren.

Voorkomen

Kan mijn servies in de vaatwasmachine? 
Het meeste servies is geschikt voor de vaatwasser, tenzij anders voorgeschreven.

  • Overmatige spoeltemperaturen en overdosering van vaatwasmiddel kan schade veroorzaken aan het glazuur. Hierdoor zie je na enige tijd dat de bloemetjes op je mok, strepen op je bord, of het doffer en vager worden van het serviesgoed. De meeste beschadigingen ontstaan tijdens het in- en uitpakken van de vaatwasmachine. Pas ook op dat je je servies niet tegen elkaar aan zet in de vaatwasmachine. Doordat borden of kopjes tegen elkaar botsen, kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Dit is vaak het begin van scheuren en breuken in je servies.
  • Ook is het beter om niet tegelijkertijd servies en metalen voorwerpen zoals pannen of bestek in de vaatwasser te doen. Hiermee voorkom je de zogenaamde ‘metal marking’ (lelijke donkere krassen op het servies: bestekstrepen)
  • Gebruik bij het verwijderen van voedselresten voorafgaand aan het wasproces een plastic schraper om glazuurbeschadiging te voorkomen. Gebruik hiervoor nooit metalen voorwerpen of bestek.

Verwijderen van grijze bestekstrepen

  • De bestekstrepen zijn wel te verwijderen door het gebruik van een zacht reinigingsmiddel voor keramische kookplaten. Heb zelf kookplaat intensief reiniger van HG, en werkt super goed, gebruik dan een sanitairsponsje (wit zijde, deze krast niet) om het te verwijderen.
  • Wonderspons (o.a. Kruidvat) gebruiken. De grijze strepen (geen krassen!) schijnen weg te vliegen!!
  • Maak een pasta van water en baking soda. Doe een beetje water bij de baking soda, en wrijf het met een doekje, spons of met je vinger over het bord. Je zal zien dat de grijze krasjes verdwijnen en je borden weer mooi wit worden. Zie ‘you tube filmpje’ https://youtu.be/jbib8q50mx4
  • Cream of Tartar (verkrijgbaar bij de Toko) zie filmpje https://www.libelletv.nl/serie/lifehacks/grijze-plekken-borden/  

 

 

 

 

 

© 2011 - 2024 Puur & Mooi wonen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel